Boulder 4: Deelnemers NK Boulder 2019 bekend

Door Anouk van Hoof

De zon schijnt volop als we aankomen bij boulderhal De Campus in Den Haag voor alweer de vierde en tevens laatste nationale boulderwedstrijd van dit seizoen. Misschien zorgt het heerlijke weer er mede voor dat het wat rustig is in de hal, zowel wat betreft publiek als wat betreft het aantal klimmers. Bij de dames bestaat het deelnemersveld tijdens de kwalificaties uit slechts 14 klimmers, bij de heren uit 26 klimmers. Dat hebben we de afgelopen wedstrijden wel eens anders gezien.

Favorieten ontbreken

Ook een aantal grote namen ontbreekt op de startlijst, maar niet vanwege het weer. Tim Reuser, Mark Brand, Elko Schellingerhout, Vera Zijlstra en Tiba Vroom nemen dit weekend namelijk deel aan de World Cup Boulder in München. Don van Laere is er helaas niet bij vanwege een ernstige vingerblessure. Nikki van Bergen neemt niet deel omdat ze heeft geholpen met het bouwen en testen van de boulders. En tenslotte ontbreekt ook Julia Meijer.

Dat een aantal Nederlandse topklimmers niet deelneemt aan boulder 4 zorgt er wel voor dat de overige klimmers mooi nog wat punten kunnen pakken op deze laatste competitiewedstrijd en zich op deze manier misschien kunnen plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap.

Enorme modules en volumes

Tegen de tijd dat de finale begint, heeft zich gelukkig toch redelijk wat publiek verzamelt. De finalewand ziet er indrukwekkend uit met enorme modules en volumes. De old school randjes zijn schaars vertegenwoordigd.

De eerste finaleboulder van de heren verschilt enorm van die van de dames. Waar de heren zich door een krachtige boulder vol volumes in een flinke overhang moeten worstelen, krijgen de dames een echte plaatboulder voorgeschoteld.

Bij de eerste pas van de heren komt het aan op coördinatie. Er moet zijwaarts worden bewogen en tegelijkertijd een toe hook worden gelegd om de zwaai op te vangen; een mooie beweging. Alle klimmers slagen erin deze pas te maken en daarmee de bonus te fixeren, maar helaas lijkt de eindpas onmogelijk. Niemand lukt het de boulder te toppen, en meerdere klimmers geven zelfs al op met nog voldoende tijd op de klok. Ze kiezen ervoor hun energie te sparen voor de andere boulders.

De dames moeten zichzelf via enkele kleine, driehoekige modules en een ieniemienie greepje de hoek om manoeuvreren. Niet iedereen blijkt hier even behendig in te zijn. De dames die het wel lukt moeten vervolgens hun voet hoog zetten op een driehoekige module. En dan komt het aan op vertrouwen op je voeten en flink kunnen uitduwen uit de benen. Ysa, Gianna en Mette flashen deze boulder en nemen hiermee meteen afstand van de rest.

Donuts

De tweede boulder voor de heren is een beetje een vreemde. Het onderste gedeelte bestaat uit meerdere zwarte modules. Bovenin zit een aantal grote, sloperachtige “donuts”. Treetjes zijn volledig afwezig. De heren zijn dus aangewezen op de zwarte modules voor hun voeten. Dat het nog niet klaar is als je de eindgreep hebt, bewijst Julian. Hij vindt geen grip met zijn voeten en moet tot twee keer toe opgeven terwijl hij de eindgreep al met één hand vast heeft. Ook Robin en Nigel hebben hier last van. Gelukkig lukt het Paul en Mischa wel de boulder te toppen.

Dames 2 bestaat uit grote, zwarte volumes en modules in een lichte overhang. De boulder begint met een dyno en dat blijkt ook meteen de crux te zijn. Op één klimster na toppen alle dames de boulder nadat de dyno lukt. Onder andere Ysa maakt hiervoor goed gebruik van een knieverklemming (kneebar). Mette maakt er nog een mooi showtje van door er op het einde bijna uit te draaien, maar op wonderbaarlijke wijze zichzelf in de wand te houden. Het publiek klapt vol bewondering.

Bij de tweede boulder voor de heren kwam al veel aan op het voetenwerk, maar voor de derde boulder is goede voetplaatsing zo mogelijk nóg belangrijker. Op de begingrepen en eindgreep na bestaat de boulder volledig uit schuin aflopende, zwarte modules. Grepen zijn er niet en dus komt alles aan op balans, vertrouwen op je voeten en goed kunnen uitduwen uit de benen. Dit vergt niet alleen veel spierkracht, maar is ook mentaal zwaar, want je kunt natuurlijk makkelijk wegglijden op die gladde modules. Julian steelt de show door op het moment dat hij wegglipt een sprong te doen naar de eindgreep en deze verrassend genoeg te houden. Ook Robin topt de boulder met een spectaculaire sprong naar de eindgreep. Doordat Mischa en Paul helaas geen top kunnen bijschrijven voor deze boulder, ligt de wedstrijd meteen weer open.

Run and jump

De start van de derde damesboulder zou niet hebben misstaan op een World Cup. Het is een zogenaamde run and jump boulder waarbij zijwaarts over modules moet worden gerend en gesprongen naar een grote zijgreep; iets wat je tegenwoordig steeds vaker ziet in internationale wedstrijden. In Nederland worden dit soort boulders nog niet vaak gebouwd en dus is het zelfs voor een ervaren klimster als Lynn even wennen. Uiteindelijk lukt het alle dames om het juiste ritme te vinden en de zijgreep te fixeren, maar daarmee is een top nog niet in zicht. De boulder blijkt een lastig einde te hebben met enkele aflopende, driehoekige modules. Uiteindelijk lukt het alleen Ysa om de eindgreep te fixeren. Hiermee neemt zij een voorsprong op Gianna, die tot nu toe eerste stond tijdens deze wedstrijd.

De laatste boulder voor de heren bevat een aantal grote slopers in een flinke overhang. Julian en Mischa laten zien dat ze nog niet al hun krachten hebben verspeeld door deze boulder te toppen. Robin maakt nog een flinke snoekduik, maar gelukkig steekt hij meteen zijn duim omhoog dat alles in orde is. Hiermee is de eindstand voor de heren bekend: Mischa neemt de winst mee naar huis, Julian wordt tweede en Robin behaalt de derde plaats.

Heren top-3 Boulder 4

1 Mischa Radt
2 Julian Konig
3 Robin Donders

Voor de startpositie van de laatste damesboulder moet een dubbele toe hook worden gelegd. Leuk om te zien dat hier verschillende methodes voor worden gebruikt. De meeste dames hebben vervolgens moeite om uit de startpositie weg te komen. Totdat Gianna begint te klimmen en schijnbaar zonder moeite het eerste stuk passeert. Pas na pas vecht ze zich een weg door de boulder naar de eindgreep toe. Als ze uiteindelijk topt, krijgt ze een flink applaus van het publiek, want met deze top haalt ze de winst van de wedstrijd binnen aangezien geen enkele klimster haar nu nog kan inhalen. Heel knap van Gianna om in haar eerste finale bij de volwassenen meteen de winst op haar naam te schrijven. Ook Lynn klimt heel beheerst naar de top, waarmee zij de tweede plaats behaalt. Ysa wordt uiteindelijk derde.

Dames top-3 Boulder 4

1 Gianna Evers
2 Lynn van der Meer
3 Ysa Rakestraw

Check de volledige uitslag van Boulder 4.

NK Boulder 2019

Na het verdelen van de punten van deze vierde boulderwedstrijd is ook de eindstand van de nationale bouldercompetitie bekend. En dus weten we nu welke twaalf dames en twaalf heren zich hebben geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap Boulder dat zal plaatsvinden op 15 juni in Grip Boulderhal in Nijmegen.

bekijk de deelnemers