NK Boulder 2018 | Boulderen
16790
page-template-default,page,page-id-16790,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.1.2,vc_responsive

Boulderen

Boulderen is een expressieve en spectaculaire tak van de klimsport: kort, krachtig, atletisch en zonder touwen. In zware korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo’n 4,5 meter hoog geklommen. Voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. De routes die de boulderaars moeten klimmen, worden ook wel boulderproblemen genoemd. Deze moeten ze in zo min mogelijk pogingen zien op te lossen. Het gaat hierbij niet om snelheid, maar om het aantal pogingen waarin de top gehaald wordt. Hoe minder, hoe beter.

Boulderwedstrijd

Bij een boulderwedstrijd zoals het NK Boulder 2018 wordt volgens reglement geklommen van de internationale klimfederatie (IFSC). Dit betekent in het kort dat de deelnemers in de halve finale 5 minuten klimtijd krijgen en 5 minuten rust tussen de boulders. In de finale krijgen de deelnemers 2 minuten om per boulder om het probleem te bestuderen en 4 minuten klimtijd per boulder. Wanneer de tijd om is, is de poging direct afgelopen moet de klimmer uit de boulder komen.

Puntentelling

Bij het boulderen gaat het erom dat de klimmer zoveel mogelijk ‘tops’ behaalt in zo min mogelijk pogingen. Ongeveer op de helft van de route zit een zogeheten bonusgreep, die een belangrijke rol speelt bij de puntentelling wanneer het aantal tops van atleten gelijk is. Na het tellen van de tops en de bonusgrepen, geldt het aantal pogingen voor respectievelijk de tops en de bonus, wanneer ook het daarin het aantal pogingen gelijk is. Dus: Boulderaar A scoort een 3T4 3B3 score, wat zoveel wil zeggen als 3 tops in 4 pogingen en 3 keer een bonusgreep in 3 pogingen. Boulderaar B behaalt een 3T5 4B4 score. Beide boulderaars behaalden dus 3 tops. Boulderaar A had hier minder toppogingen voor nodig, maar boulderaar B scoorde een bonus meer. Boulderaar B heeft in dit geval gewonnen.

Bouwteam
Het bouwteam vormt het hart van de wedstrijdorganisatie. Zonder bouwers geen boulders en zonder boulders geen wedstrijd. Het bouwteam heeft allereerst de opdracht om een set boulders te bouwen die een goede uitslag oplevert. Het niveau moet precies kloppen en de boulder moeten onderscheidend zijn. Dat is al een behoorlijk uitdagende klus maar hiermee is de kous nog niet af. We willen ook een eerlijke uitslag; de beste klimmer moet het kampioenschap winnen. Dit betekent dat de boulders een breed scala aan vaardigheden en kwaliteiten vereisen. Kracht, lenigheid, techniek, inzicht, creativiteit, uithoudingsvermogen en tactiek worden zwaar op de proef gesteld. Als aan al deze voorwaarden wordt voldaan willen we ook nog een aantrekkelijke wedstrijd voor het publiek. Het bouwteam wordt net zo zwaar op de proef gesteld als de deelnemers!

Juryteam
Ook een juryteam is onmisbaar voor boulderwedstrijden. Het juryteam zorgt er in eerste instantie voor dat de prestaties van de klimmers objectief en eerlijk beoordeelt worden. Beginnen ze wel bij de juiste grepen en hebben ze de top gehaald? Daarnaast zorgen het team ervoor dat de wedstrijd eerlijk en soepel verloopt en dat iedereen zich aan de internationale wedstrijdregels houdt zoals die zijn voorgeschreven door de IFSC.